Ødelagt for livet

Omskjæring av jenter er en svært gammel tradisjon. Det er i hovedsak afrikanske muslimer som holder fast ved denne ødeleggende tradisjonen. Men det er også utbred i Asia og Østen. Noen av disse landene i Asia er: Israel, Yemen, Irak, Iran, Saudi-Arabia, de forente arabiske emirater, Malaysia, India og Sri Lanka. I Somalia er over 90% av kvinnene omskjært. En kvinne som ikke er omskåret blir betraktet som umoralsk, og vil ha store problemer med å finne seg en mann.

Omskjæring er ikke noe medisinsk inngrep, men en religiøs eller kulturell tradisjon enkelte steder i verden.

 

omskjring

 

Det er flere måter å omskjære på. Noen fjerner bare klitoris, andre fjerner de indre og eller ytre kjønnslepper. I enkelte tilfeller fjerner de alt. Jenta kan bli sydd igjen etterpå så alt som er igjen er ett lite hull til urin og menstruasjon.  Siden det kun er et lite hull er faren for infeksjoner stor, man får aldri mulighet til å vaske seg ordentlig.

 

Men selve omskjæringen er ikke problemfri den heller. De er mange ganger det bare blir brukt et sløvt barberblad til å skjære med. Dette er heller ikke et rent blad, som fint kan ha vært brukt på mange andre jentebarn (og andre ting)

Klitoris består av blodårer, faren for å blø i hjel når den blitt skjært bort er stor. I tillegg vil jentene som blir omskjært få ødelagt mye av seksuallivet sitt, de vil ikke ha mulighet til å nyte samleie på samme måte som de kunne ha gjort.

 

Etter å ha sett en av videoene Plan har lagt ut blir jeg litt frustrert/oppgitt. Der sitter det en gammel kone som har yrke; omskjærer. Hun vet egentlig ikke hvorfor de gjør det. Det er bare noe de har lært av sine forfedre og gjort i alle år?

Heldigvis ser jeg i samme tema om unge jenter i Afrika som forteller om sine omskjæringer. De vet om komplikasjonene og farene det kan medføre, blant annet faren for AIDS med å bruke samme barberblad om og om igjen. De føler seg lemlestet og vil ikke at deres barn skal oppleve det samme. Jeg håper at det er et løfte de klarer å holde. For hvis tilfellet er som skrevet lengre opp at de ikke får seg mann, så er det ikke sikkert at de klarer å stå i motpresset fra familien og samfunnet rundt. Heldigvis er det flere organisasjoner som jobber for å gjøre folk mer kunnskapsrik på dette tema!

 

Gir Georgia O'Keeffe sine blomster deg noen tanker?

georgia5

(kilder: Daria, Plan, Aftenbladet)

4 kommentarer

Kathrine -

21.10.2009 kl.15:14

sv ; takk for komentar :)

Ja, vi har photoshop.

Men jeg kan ikke så mye med det :)

Søsteren min laget headeren min i photoshop!

kjempe fin blogg, har du laget headeren i photoshop ? :)

den var søt :D

Andreas Wallenius

21.10.2009 kl.17:54

Sv: Da må vi rett å slett bare bli enig om at vi e forskjellig :p

Trine

21.10.2009 kl.22:52

SV; Hehe, ja de er knallgode!

Stine

22.10.2009 kl.11:33

Å herregud, det er så grusomt.. Klarer ikke lese innlegget ditt, blir helt dårlig. Så kan jeg se for meg hvor ille de er for de som opplever det, når jeg kan sitte her i min trygge lille boble å velge og ikke ville lese om deres situasjon, fordi jeg syns det er for ille for meg. Jeg besvimte når vi så en film om omskjæring under OD dagen for noen år siden.. Bra du skriver om noe så viktig.

Likte forresten bildene dine, på de andre innleggene. :) Spesielt stolen i skogen på innlegget over.

Skriv en ny kommentar

hits