Vårkåt og fucka

SPRING AWAKENING


(Dette var sangen som fenget meg mest fra stykket, her på engelsk.
Men synes faktisk norske versonen fra i går var bedre.)

 

I går var jeg på prøvespillingen av Spring Awakening. Flere bloggere hadde benyttet seg av muligheten til å se stykket i går.  Noe jeg ikke tror mange angret på.


//spente bloggere klar før forestillingen begynner.


Jeg hadde ikke hørt mye om stykket på forhånd, så viste egentlig ikke hva jeg skulle forvente, bortsett fra at hadde hørt det skulle være småkåt og nakent!

 

Da vi kommer inn i salen står alle skuespillerne allerede på scenen. De varmer opp, synger, øver, forbereder seg. Jeg lurer på om dette er noe de gjør bare for at vi er på prøvene, men etter hvert skjønner jeg at det er en del av gimmiken. Utrolig kult, det gjør at man kommer rett inn på skuespillerne med en gang.

 

Vi fikk sitte oppe på galleriet, noe jeg tror må være den beste plassen i hele salen på dette stykket. Kulissene er bygget opp som en kjempetrapp, hvor skuespillerne beveger seg opp og ned med hopp, dans og spennende bevegelser.

 

Selve stykket er skrevet i 1891, men er som mye annet like aktuelt i dag. Den gangen det var skrevet ble det bannlyst i Tyskland. Det handlet om tabu ting som onani, abort, voldtekt, barnemisshandling, selvmord med mer.

 

Spring Awakening handler om hvor vanskelig det er å være 14 år, om alle tankene og problemene man har. Med seg selv, kjærlighet, seksualitet, skole, foreldre og venner. Det er en fin helhet i stykket. Det fremstår som moderne-gammeldags, jeg klarer ikke helt plassere når handlingen er. Noe som er veldig bra og gjør det tidløst. Etter kostymene ville jeg tenkt 30-40-tallet, men likevel er det så moderne og original vri på det.

 

Geir Kvarme og Helle Haugen spiller rollen som alle de voksne. Hvor de med enkle accessories som avis, pipe, hansker, hatt, briller og lignende skifter personlighet. En annen ting jeg likte er at alle aktørene til nesten en hver tid befinner seg på scenen. De "stivner" i sin aktivitet når publikum følger videre til en annen scene. Der sitter de i ro og stirrer tomt ut i rommet eller sover til det er deres tur igjen. En av scene foregår i skogen. Det er ingen trær eller bekker der, men likevel føler og skjønner man med en gang hvor man befinner seg, når det kommer fuglekvitring og vindsus fra de andre skuespillerene på podiet. De deltar selv om de ikke er med.

 

Selv om man ikke kjenner så godt til sangene fenger de likevel, det er rocka og man digger automatisk med. Men jeg hadde problemer med å få med meg teksten innimellom, så her bør skuespillerne være flink til å holde mikrofonen ordentlig inntil munnen. (og litt høyere lyd på hovedsangeren?)

 

 

Etter at stykket var ferdig fikk vi bloggere mulighet til å mingle og snakke med skuespillerne i teaterfoajeen.

Det virket som at mange av dem var like spente som oss. Hva vi synes om stykket og hvilke tilbakemeldinger vi kunne gi. Jeg hadde en lengre samtale med Thomas Bremnes Ottersen og Emilie Stoesen Christensen. De var så søte og hyggelige og spurte masse om hvordan jeg hadde opplevd stykket med musikk og når de gjorde sånn og sånn og om det kom godt nok frem og lignende. 

Adil var veldig hyggelig og ville også høre.


//her begynner jeg å bli sånn passe rød i trynet over den varme jakka jeg har på meg. Tenkte det var noe jeg bare innbilte meg. Noe det klart og tydelig kommer frem på bildet av det ikke var...


Ønsker alle skuespillere lykke til med premieren. Anbefaler alle andre å se stykket!

15 kommentarer

Med andre ord

28.01.2010 kl.15:31

Flott anmeldelse av stykket. Du forteller passe mye til at interesserte får lyst til å gå, uten at du røper for mye. Fine bilder har du også fått tatt. Flink er du! Det å la bloggere komme sånn i forkant av premieren må jo for øvrig være utrolig god reklame for dem i form av positiv omtale på bloggene. Det er sikkert også veldig nyttig for skuespillerne å få konstruktive tilbakemeldinger i etterkant av forestillingen.

Ellers må jeg få kommentere at du nok vil merke på besøksstatistikken at tittelen på dette innlegget trekker til seg lesere. ;-)

Nyt resten av torsdagen. Det skal jeg!!

Espen Bråten Kristoffersen

28.01.2010 kl.17:01

SÅÅÅ hyggelig å lese dette!!

Det avr såå gøy å ha dere superbloggere i salen!

SMIL Espen :)

Tidskontroll

28.01.2010 kl.19:19

Hei. Takk for besøket. Er alltid like hyggelig med nye fjes! :o) Flott anmeldelse foresten. Jeg elsker teater! Så denne har jeg lyst tilå dra å se..
Sv: Samme sier jeg, godt det er flere av oss :)

Skulle ønske jeg også hadde mulighet til å se Spring Awakening.

Renate

28.01.2010 kl.20:08

Så fin du er. Og så fin på håret!!

Tusen takk for tipset om sløyfen. Jeg må jammen meg se om jeg finner meg noe lignende:)

Elke

28.01.2010 kl.20:46

dere har det kjekt ja :p

Synne <3

28.01.2010 kl.20:46

Hei ! Så fin blogg :)

Lisa

28.01.2010 kl.21:12

SV: TAKK:D Nå ble jeg glad :p. hihi. Dere var jo søte sammen dere også (men ikke like søt som meg og han, moahaha)

Syntes selv stykket var kjempebra! Litt dratt ut i første del, men det tok seg opp på slutten, og summen var kjempebra:D!

Charlotte Pritchard

28.01.2010 kl.21:16

Fin blogg!^^

Kommentere Min? www.dookie.blogg.no

Cecilie - ceccbecc.blogg.no

28.01.2010 kl.21:24

Var der jeg også, kjempeflinke folk! Satt bak deg et sted (ser det på bildet av salen, hehe) :)

Vibeke

28.01.2010 kl.22:12

sv: ja kjekt med et lite kamera når det andre blir for stort å drasse på;) men fy for en fin blogg du har:) virkelig:)

Hedda Helle Kalland

29.01.2010 kl.15:42

Sv: Haha, så morsomt at dere satt rett ved siden av oss! :)

Magnus

29.01.2010 kl.18:24

Flott anmeldelse og kult at dere likte forestillingen og arrangementet!

Skuespillerne syntes det var utrolig hyggelig og nyttig å snakke med dere!

Hilsen Magnus i Oslo Nye Teater

Linn

29.01.2010 kl.22:58

Så vakker du var på bildene søta ;)

Dere er så heldige dere som bor i oslo og får muligheten å dra på slikt når sjangsen byr seg for bloggere, kan tenke meg det var bra :)

Karoline

30.01.2010 kl.13:10

Så bra anmeldelsen din var =D Har sett den selv på Oslo Nye Teater (både på førpremieren og på premieren på grunn av heldige tilfeldigheter) og er ordentlig frelst! Og jeg er enig med deg i at den sangen du trakk frem øverst er den kuleste og likte den best på norsk selv også. I det hele tatt er jeg enig med deg i en hel masse og jeg syns ellers at bloggen din er veldig fin så jeg stikker sikkert innom senere og. Ha en fin dag!

Skriv en ny kommentar

hits