Blogging og ytringsfrihet

I går hadde Kenneth Olsen innlegg på bloggen sin om at han kunne bli nedsatt i ordenskarakter på grunn av ett blogginnlegg.
At en elev skal settes ned i ordenskarakter er kanskje litt drøyt. Likevel synes jeg det er greit av skolen å ta tak i slike ting, for det er mange bloggere som skiver akkurat det de vil. Dette var kanskje bare en liten sak, men det kan komme andre saker opp som er værre. Et sted må man begynne å sette grenser.
Det er noe som heter vær varsom plakaten, som tar for seg etiske normer innen presse. Noe jeg vil si også gjelder blogging. En bloggplakat er under utforming. Jeg vil bare nevne at disse plakatene er ikke lov og regler, men noe man bør forholde seg til.

Det innlegget læreren mente var krenkende har Kenneth fjernet fra bloggen sin. Så jeg kan ikke si hvor "ille" det var. Han fikk også masse tilbakemeldinger og kommentarer på dette innlegget, flott at folk engasjerer seg. Han nevner ikke navnet på læreren i innlegget, men det mange ikke tenker på er jo at "alle " vil jo forstå hvem det er snakk om uansett.
Det finnes saker det folk har mistet jobben pga blogging. (anbefaler en titt på den linken)

Mange unge bloggere har lært seg ordet ytringsfrihet, og selvfølgelig skal man ha det. I Norge er internett et fristed som vi har ytringsfrihet. MEN her må man skjønne at selv om du har ytringsfrihet kan du ikke bare legge ut hva du vil. Bloggen er ikke så privat som mange skal ha det til. De aller fleste har en helt åpen blogg, som hvem som helst kan gå å se på. Du har lov til å uttale deg og komme med dine meninger, men når du skriver direkte nedtalene om blant annet enkeltpersoner, folkegrupper og religioner må du tenke på personvern.
I tillegg kan bloggingen få konekvenser for fremtiden og fremtidige jobber. Er det noe du tenker på når du legger ut innlegg?

Hva synes du er riktig?
Skal man kunne legge ut akkurat det man har lyst til, eller bør man se litt gjennom før man poster innlegg som kan virke støtende og krenkende på noen?

Dette er ikke et innlegg direkte mot Kenneth Olsen, men mot alle bloggere.

EDIT: Fikk en kommentar på at det er så mye man må tenke på før man legger ut innlegg. Men det er jo egentlig ikke det. Bare å bruke folkeskikk og sunn fornuft. Det kommer man langt med.

10 kommentarer

TJ

11.06.2010 kl.10:52

det bør være viss grenser innenfor blogging. Ikke skrive noe som kan frastøte andre, eller krenke f.eks. religionen deres, eller henge ut noen

Elins lille hi

11.06.2010 kl.10:53

Jeg synes at alle burde tenke seg litt om og se på innleggene sine en ekstra gang før de poster dem. Man kan ikke bare skrive alt det man vil selv om man har en annen mening en andre.

Det er mye man må tenke på når man legger ut tilng på både nett og andre medier.

TONJE

11.06.2010 kl.11:07

Klart man må tenke gjennom hva man poster på en blogg. Vi snakker jo om en offentlig plass hvor nærmest hvem som helst kan lese hva man skriver.

Mia Regine

11.06.2010 kl.11:08

Det som er fint med blogg er at man på en måte får sin helt egen avis man kan skrive hva man vil i, men en bloggplakat bør absolutt lages, for det finnes __AAAAALT__ for mange folk som ikke har sunn fornuft, folkeskikk eller logisk tenkning når det kommer til å blogge. De vet ikke hvor offentlig det faktisk er.. Og da tenker jeg ikke på skole, men mediapåvirkning på andre mennesker. Det skal ikke mye til å bli et forbilde nå til dags. Ellers er det supert at folk blogger for å få frem meninger og uttrykke seg på sin måte.. Og alle skal ikke like alle blogger, men fornuft uansett mening - ja takk!

Heidi

11.06.2010 kl.11:58

Med frihet følger ansvar; jeg synes ikke det er i orden å legge ut akkurat hva man vil. Det kan være lov, men det er mye som er lov som ikke er rett i et moralsk perspektiv. Lærere bør få reagere når de omtales på en krenkende måte på elevers blogger.

Ragnhild

11.06.2010 kl.17:27

Man skal ikke plage andre,

man skal være grei og snill,

og for øvrig kan man gjøre hva man vil.

Sitat fra Politimester Bastian i Kardemomme by

Tove

11.06.2010 kl.20:30

Helt enig. Reageret sterkt når jeg lest bloggen til denne gutten, og har skrevet et innlegg om nøyaktig det samme på bloggen min. Vi har nok fått med oss de viktigste momentene begge to ja....
SV; Fikk skikkelig lyst på å pusse opp en sykkel jeg også..sånn med kurv foran.. =)

Kan tenke meg at det trengs litt tid og tålmodighet,men resultatet ble jo fint!

likte fargen kjempe godt!

Mia Regine

12.06.2010 kl.13:15

SV: Takker! Kvelden vår ble helt super :) <3

Ida

12.06.2010 kl.14:39

Sv.: Takk! Ja, det er deilig også, kan gjøre akkurat det jeg vil :D

Skriv en ny kommentar

hits