Jo dyrer gave, jo bedre gave?

Er det slik at jo dyrere julegave vi kjøper, jo gladere blir mottakeren? Jeg får litt inntrykk av det. Har sett på noen blogger som gir tips om hva man kan gi mor, far, søsken og lignende til jul, og merker at det går i ganske dyre gaver. Mor skal få parfyme og kremer til flere hundre kroner, eller kanskje en spabehandling. Far skal få elektrisk drill og en digital fotoramme. Bror skal få den nye x-boxen, så klart med et spill, mens søster skal få den fantastiske designerveska til "bare" 10.000 kr som hun ønsker seg over alt i verden.

Har lest og hørt flere steder at nordmenn er de med størt giver glede, eller kan man kalle det giverbehov. Føler vi oss bedre når vi gir en dyrere gave?
Jeg jobber ekstra i en dynebutiklk nå i jula. En dame kommer innom og trenger en liten ekstragave til datteren sin på noen og 20 år. Det ender opp med at hun kjøper beste (og dyreste) dynen, to store puter (dyreste) og satengsengesett (veldig deilig, men dyreste). Alt dette kom på nærmere 4000kr. Når dette bare var en ekstragave, så lurer jeg virkelig på hva "hovedgaven" var....

I år har vi en veldig fin avtale der jeg skal feire jul. Vi har ikke satt noen pris på gavene vi skal gi, men har blitt enige om at vi skal holde oss moderate. Det er ikke det at vi ikke har råd til å bruke masse penger på gaver, men hva er poenget? Det gjelder å begrense seg litt også...
I år får de i familien min noe hjemmelaget og noe brukt og noe nytt. Det blir en miks av litt av hvert. Likevel føler jeg at jeg har funnet noe som jeg tror alle kommer til å bli glad for.

 
14 kommentarer

Nina C.

18.12.2010 kl.13:51

Tror mange er av den tro at de dyreste tingene gir mest "lykke" og glede. men det er jo kortvarig. En del av venninnene mine er i samme situasjon som meg(student) og vi har blitt enig å ha filmkvelder eller bare møtes for å skravle. litt tanken som teller gaver. Så er det et par nære som vi har blitt enig om å ta melloom 80-100 kr,eller mindre etter hvor god råd man har.

Veronica

18.12.2010 kl.14:50

Herregud, jeg får rykninger. EKSTRAGAVE?? Altså har man få å gi til, så kan man jo godt være litt generøs heller. Men de færreste har jo veldig få.

Altfor mange gir jo til alle de vet navnet på omtrent, og forventer noe tilbake. Jeg fikk en del gaver første årene jeg bodde aleine fra tanter i øst og vest- men jeg har ikke noe nært forhold til dem og tenkte derfor ikke på å gi noe tilbake. Så der får jeg ikke noe mer - neivel. Jeg ser dem hvert tredje år uansett.

Jeg har ikke råd til å gi det "flotteste" gavene, men håper jo at det jeg gir faktisk huskes. Prøver å velge ut noe jeg vet mottaker blir glad for. Te og en sjokolade jeg er sikker på de vil like f eks. Trenger det koste så mye? 50 kr? Og da gjerne økologisk osv, få dem over på den rette sida :)

For meg vil poenget med gaver uansett være å finne noe jeg tipper personen liker, ikke noe jeg rasker med meg på tilbud eller via et magasin. Kjenner jeg ikke personen så godt - så er de ikke på lista. Punktum.

Hakkespett

18.12.2010 kl.16:11

Skal ikke være hykler. Ja, jeg hadde blitt glad om jeg hadde fått en dyr gave som jeg virkelig ønsket meg. Det får jeg ikke. Vi gir ikke julegaver til de voksne, bare til barna. Som voksen kan jeg spare og kjøpe det jeg ønsker meg senere. Jeg blir veldig glad for de gavene ungene har laget til meg. Hadde ikke trodd det før jeg fikk barn, men det er faktisk veldig rørende.

Elins lille hi

18.12.2010 kl.16:43

Det kan virke som det har gått sport i å gi den største og dyreste gaven:0

Jeg har ikke kjøpt noe dyrt i år og noe hat jeg laget selv også. Er ikke prisen på gaven , men tanken bak som teller;) Trenger ingen gaver i år jeg. Men det er så koselig å få julekort i posten:D

epione

18.12.2010 kl.17:12

Jeg blir litt sjokkert når folk forteller hva de skal kjøpe til folk, begynner å kalkulere litt inni hodet mitt og konkluderer med at folk må ha noen enorme gavebudsjett.

De fineste gavene jeg får er ikke de dyreste. Det kan være en hjemmestrikket lue, en symbolsk gave med et fint kort eller lignende. Dyrest er ikke alltid best. Men det er lett å føle seg utilstrekkelig om man ikke kan kjøpe de dyre gavene.

Silje Silje

18.12.2010 kl.17:42

Enig med deg, mange av de store bloggene tipser om gaver til helt vanvittige priser innimellom, og gir oss vanlige dødlige inntrykk av at å gi noe rimeligere ikke er godt nok. Syns ikke det er helt greit jeg altså. Gjennomtenkte gaver er bedre enn at de bare kostbare!

TONJE

18.12.2010 kl.18:16

Du har så rett, så rett! Jeg blir meget oppgitt over det jeg også.

Martotopia

18.12.2010 kl.21:56

Veldig eining. personleg kjøper eg berre julegåver brukt, eller lagar dei sjølve. I min store familie har me det slik at gåvene skal koste maks 150 kroner, og skal vera kjøpt brukt eller vera ein form for miljøvennleg (som økologiske kroppsprodukt, te og liknande). (Det fine er at ein også finn brukte ting med mykje verdi. Når eg las orda dine om at syster skal få "designerveska til "bare" 10.000 kr" kom eg på mi eiga ekte vintage gucciveske eg fekk av mamma. Ho kjøpte den for 70 kroner på Fretex. På nett finn eg den til salgs for fleire tusen. Så det går ann å faktisk gi designerveske, som er miljøvennlege, og ikkje kostar heile lommeboka, fabelaktig nok).

Hilde-Marlen

18.12.2010 kl.23:21

Jeg gleder meg veldig til å se gavene i år.

Her har det ikke blitt brukt mye penger. Tror faktisk det er det året jeg har brukt minst penger.

Men det beste er at vi skal feire sammen. :D :D :D

maria

18.12.2010 kl.23:49

Det er faktisk utrolig hvor my penger noen bruker på julegaver, selv har jeg ikke råd til slikt :P Selv ønsker jeg meg heller ikke mye dyre gaver, det går mest i bøker, litt klær, gavekort og andre koselige gaver. Tror nesten ikke jeg hadde likt at noen hadde brukt 10. 000 på en gave til meg, det er skremmende mye..

SV: tusen takk, nå gjorde du meg glad :D

Marte

19.12.2010 kl.07:40

Gode poeng du har der! Jeg synes det er omtanken bak gaven som er det viktigste, ikke hvor mye den koster:)

Lene

19.12.2010 kl.18:44

Det er tanken som gjelder, ikkje kor mykje den kostar.

Eg har slutta å kjøpe filmar til ei venninne og heller kjøpe bøker på Fretex, men det må vera bøker eg veit ho kommer til å like.

astrid katrine

24.12.2010 kl.01:37

sånn e det ikkje her. så lenge eg finne noge eg vett mottakar blir glad for! Pakken te le blei litt dyr i år.. men det e noge han ønske seg så inderlig!!! å då e det verdt det syns eg:) men det e nå ikkje øve 1000-lappen:)

Marte

28.12.2010 kl.23:44

Enig med deg! Mannen og jeg bestemte før jul at vi bare skulle kjøpe en liten ting, til under hundrelappen til hverandre, og heller finne på noe gøy sammen senere :)

Kjøper egentlig bare gaver til de aller, aller nærmeste i familien. Gøyest er det jo å gi mange, mange pakker til våre niese og nevø. Og de pakkene er jo ikke så dyre heller.. :)

Føler at de fleste voksne jeg kjenner, inkl. meg selv har det de trenger.

Skriv en ny kommentar

hits