Det som ikke skjer i Norge, skjer i verden

Hvor blir pengene av?

Norad har konkuranse på gang hvor man kan vinne en tur til Zambia og være med å se med egne øyne hva noe av bistandspengene går til og hvilken betydning det har for de som bor der. Dette har jeg veldig lyst til å være med på, derfor har jeg laget dette bidraget.

 

 

Klikk her for mer informasjon om jakten på norsk bistand.

Man kan ikke bli gravid på lørdager

For en tid siden hadde Plan en konkuranse på gang, hvor man kunne blogge seg til Afrika.
Det var Hanne Rosvoll som vant den konkuransen med sine flotte innlegg!
Akkurat nå er hun i Uganda sammen med Plan norge, som avholdt konkuransen. Hun har alt lagt ut ett par historier om opplevelsene sine der nede. Det er spennende å lese og jeg blir alltid like overasket over å se hvordan forholdene faktisk er.


//klikk på bildet for å komme til Hannes blogg.

Som overskriften sier er det en sann historie om hvor lite kunnskap noen mennesker har.
En gutt hadde lært av faren sin at jenter ikke kunne bli gravid på lørdager. HER kan du lese hele historien til Sam, som er hentet fra frøken Rosvolls blogg, og om hva som skjedde etter at han hadde samleie på en lørdag.

Jeg annbefaler deg å ta en liten titt på bloggen, og følge hennes reise i Uganda! Det kommer stadig nye historier der.
Du kan også følge Plan sin blogg om hvordan deres opplevelser i Afrika er.

//bildet er lånt fra Hannes blogg. Her viser hun ungdom i Uganda hvordan man blogger.

Jeg vant...

vinne

Virkelighetens mareritt

Det er krig der ute. Da jeg var liten husker jeg at jeg var så redd for at det skulle bli krig i Norge. Jeg kunne noen gang gråte meg i søvn, for jeg var så redd. Heldigvis for meg ble det aldri krig er hjemme, som situasjonen er i dag tror jeg ikke det blir å skje med det første heller.  Dessverre er ikke dette realiteten til mange andre barn i verden. Det er som sakt alltid en krig, noe alt for mange barn får oppleve. De mister hus, hjem, familie, alt de har kjært. Noen av barna drar også ut i krig selv.

Små barn skal ikke være soldater og kjempe. De skal leke, lære og få lov til å være barn.  Likevel er det krigen mange ender opp i. De som ikke ser noen andre løsninger. Barna har alt mistet familien sin, de er alene i verden. Med å gå inn i en gerilja får de en tilhørighet, noen å være sammen med og så får de mat og husly.  Det å være barnesoldat kan føles som den eneste riktige løsningen for dem. Men det er også barn som blir stjålet fra familien sin eller tvunget av gårde på andre måter.

Menneskerettighetsloven for barn sier at ingen barn under 15 år får lov til å delta i krig. Likevel må du være over 18 år for å delta i dirkete kamp, men kan under den alderen delta som frivillig. Denne loven blir ikke holdt.

 

 

Disse faktaene fant jeg på Plans hjemme sider og deres jenterapport:

  • Det er om lag 100 000 jentesoldater i verden i dag
  • Av de anslåtte 300 000 barnesoldatene i verden i dag, er hver tredje soldat jente
  • 38 land har benyttet jentesoldater i væpnet konflikt de siste to tiårene
  • 200 millioner jenter lever i land som er på randen av, midt inne i, eller på vei ut av væpnet konflikt.
  • 90 prosent av ofrene for moderne krigføring er sivile med en økende andel kvinner og barn
  • Om lag 20 millioner jenter mister skolegang i områder rammet av konflikt

 

 

En tredjedel av barn som lider av krig er jenter, for de kan det være ekstra ille. De blir blant annet tvunget til å vaske, lage mat og stjele. I tillegg blir mange voldtatt. De blir brukt som sexslaver av voksne menn, ofte kan det være flere menn som samtidig forgriper seg på en liten jente. Det er krigens harde realitet! 

 

Kilder // Wikipedia // Plan // Redd Barna

 

 Child Soldiers
(klikk på bildene for å komme til kilden)

Å være til bry, eller bry seg!?

Her om dagen leste jeg en blogg hvor eieren mente det var helt galt å fokusere så mye på u-landene som vi gjorde. Vise alle de voldsomme og fæle bildene av dem. Som sykt tynne barn med fluer rundt seg. Det var mindreverdig og nedrakkende. (desverre finner jeg ikke denne bloggen igjen nå for å linke til den)
På en måte er jeg enig i det han skrev, for det sto veldig bra. For her kommer vi fra Norge med filmkamera til en liten landsby som tydelig ikke har den samme "luksusen" vi har. Stikker  kamera oppi ansiktet på en liten, vakker og fillette jente. "Se så sulten hun er!"

På en annen måte er jeg uenig i det han skrev. De har ikke alle de samme midler og muligheter som oss i f.eks Norge til å bygge seg opp ett godt liv. De trenger hjelp til å komme i gang. Det kan være alt fra skolegang, til hjelpt til å kjøpe seg ett par geiter. Det er snakk om hjelp til selvhjelp. Det blir aldri direkte puttet penger i lommene til ett menneske "Gå og kos deg" Pengene går til nærmiljøet rundt. Derfor tror jeg det er viktig og riktig at vi bidrar. Vi må få opp de naive øynene som ikke ser.

Dette var også ett tema for snart 25 år siden. Husker du sangen "Sammen for livet" ? Kjente, norske artister gikk sammen og sang for sult i Afrika. Men det var ikke alle som var med på notene den gangen heller. Ole Paus var en av dem som kritiserte showet som ble holdt. Han så på det som popbransjens avlatsbegivenhet, og mente at man trakk større oppmerksomhet mot de deltagende artistene enn til nødstilte. Han sa nei til å skrive teksten til "Sammen for livet", og trakk seg til slutt ut av hele prosjektet.
Prosjektet samlet i 1985 inn 600 millioner kroner.

Hva tror du er best?
Skal vi bry oss, eller skal vi bare la ting være som de er?

Viste du....

dsc1345

dsc1342

dsc1344

dsc1339

Alle sitat er hentet fra // Plan sine nettsider, klikk HER for mer informasjon.

Viste du forresten at Plan har en konkuranse på gang, hvor man kan blogge seg til Asia?
Det du trenger å gjøre er å blogge om jenters situasjon i andre deler av verden. Klikk deg inn HER for å få vite mer om konkuransen. Jeg har blogget litt om situasjonen ett par måneder, og synes det er veldig spennende, interessant og givende å finne ut mer om andre jenters situasjon. Håper jeg bidrar til å være litt opplysende, og at dere har fått sett ting i litt andre perspektiv. Vil du se alle mine innlegg, kan du titte på høyre side av bloggen min, og finner tema "Det som ikke skjer i Norge, skjer i verden" - - - - - - - - ->

Årets ønskeliste

brev3
Klær VS mat

Ser det er mange som blogger om versus ting (VS) det vil jeg også være med på. Det blogges om Gucci VS Prada, fuskepels VS ekte pels, røde sko VS gule sko. Alle ting som virkelig betyr noe i livet? Jeg skal ikke disse eller snakke mindreverdig om andre blogger, men noen ganger lurer jeg litt på hva som egentlig opptar folk. Eller er det i bunn og grunn mangel på noe annet å skrive om det ligger?

Selv er jeg ganske materalistisk, jeg liker å ha fine ting rundt meg. For ikke å snakke om klær, jeg liker å ha fine klær som viser hvem jeg er, min personlighet. Egentlig bruker jeg mye penger på klær, ting og mat. Penger jeg ikke alltid tenker over hva går til. Jeg er student og klager over dårlig råd, men likevel har jeg råd til nye klær, og hvertfall en reise i året.

Det finnes nok av jenter der ute i verden som ikke har de samme materalistiske "gledene" som vi har. Mange har nok problemer med å finne ut om de i det hele tatt får i seg mat i løpet av dagen. Da er nok ting som hvor fint det nye antrekket er bare bagateller.
Vi tenker så mye på oss selv, at vi ofte kan glemme at ikke alle har det som oss. Bare det at jeg sitter her og skriver på en Mac til flere tusen kroner mens andre må på søppeldynga for å lete etter mat føles ikke godt når jeg må tenke over det. Derfor er den enkleste løsningen å la være...

Vi tenker ikke på at verden er så forskjellig og ofte så urettferdig. Så neste gang du kanskje ikke har råd til å være med på kino denne måneden (men likevel neste) eller at du føler mamma og pappa er urettferdig når du ikke fikk den kule gensern du hadde lyst på. Tenk på at det er andre mennesker i verden som opplever virkelig utrettferdighet.


matvsklr
bilder // sxc

Human trafficking

Human trafficking eller menneskehandel er en av de tre største kriminalhandlingene som finnes i verden, etter narkotika og våpenhandel. Det er vår dags slavehandel som foregår. Mennesker blir lurt, lokket og presset over landegrensen, bort fra sitt eget hjemland. De fleste som blir solgt på denne måten er kvinner og barn. De blir tvunget til prostitusjon og annen type tvangsarbeid.

 

Menneskehandel er en lukrativ bransje. I enkelte områder, som Russland, Øst-Europa, Hong Kong, Japan og Colombia er smugling kontrollert av store kriminelle organisasjoner.

 

"Stjålede" mennesker er vanligvis de mest sårbare og maktesløse minoriteter i en region. De kommer ofte fra fattigere områder hvor mulighetene er begrenset, de ofte er etniske minoriteter, og de ofte fordrevne som flyktninger selv om de kanskje kommer fra en bra sosial bakgrunn, klasse eller rase. Særlig kvinner er etterspurt til bruk i sexindustrien. Anslagsvis 600000 til 820000 menn, kvinner og barn er smuglet over internasjonale grenser hvert år, av disse er 70 prosent kvinner og jenter, og opptil 50 prosent  er mindreårige.

 

Menneskehandel er ulivlig i de fleste deler av verden, det finnes organisasjoner som jobber mot dette. OSCE (Organization for Security and Co-operation in Europe) er en av de sentrale byråene som slåss mot menneskehandel.

 Kilder: Wikipedia, Stopp menneskehandel, UNG

 

Tenk at det kan nytte...

Se på denne videoen her, den viser at det er mulig å gjøre en forskjell:  http://www.vgtv.no/?id=26387&category=65  (det går dessverre ikke å legge den rett inn, så dere må trykke på linken for å få sett vidoen.)

Filmen handler om Violet fra Malawi som møter den svenske rapperen Timbuktu. Hun er med på å lage radioprogram og forteller blant annet om hva menneskene i området hun bor i har rett til . Det er en flott historie å se på. Jeg blir så glad for å se at det er mulig, at det kommer noe godt ut av pengene man sender. Det blir resultater!

 

violet
// bildene er print screen fra vidoen jeg linker til lengre oppe i innlegget.

Selger kona for å betale ned gjeld

Dette er en av overskriften som møter meg på Dagbladet sine nettsider 24.10.09.
På landsbygda i Bundelkhand-regionen i India når innhøstingen nærmer seg, handler det om livsglede for mange kvinner. Hvis det er en dårlig høst, må mange av bøndene låne penger for å få økonomien til å gå rundt. Problemet oppstår når lånehaiene skal ha sine penger tilbake. Det er ofte skyhøye renter på disse lånene, og mange bønder klarer ikke betale tilbake med nok penger, derfor må selge sin egene kone og barn, for det er det innkreveren ber om. De har ikke annet valg når de ikke klarer å betale tilbake lånet i penger.

Det handler ikke bare om fattigdom når slik handel pågår, men også om hvor langt nede på rangstigen kvinnen er.
Når de blir solgt som slaver til rike menn. De blir utsatt for både psykisk og seksuell utnyttelse.

I en annen landsby i India av, har en reporter fra CNN snakket med en kvinne som ble solgt av sine foreldre for 14 år siden. Prisen var på 10,000 rupees, ca 200 dollar. På den tiden var hun 12 år, og følte ikke at hun hadde noen å gå til som kunne hjelpe henne ut av situasjonen. Derfor godtok hun bare sin skjebne. Situasjonenen er litt anderledes i dag, hun har sin egen datter, og vil ikke at det samme skal skje med henne. Datteren skal få lov til å gifte seg med akkurat den hun vil.

rosadamer
bilde // REUTERS/Pawan Kumar/Scanpix (jeg kopierte det fra dagbladets nettsider)

Bildet viser  "Gulab Gang" - "Rosa Gjeng", en gruppe som promoterer kvinnerettigheter i regionen. De er ca 10 000 medlemmer. Mange kvinner i regionen Bundelkhand i India blir solgt av mannen for å betale ned gjeld.

Tenåring her og tenåring der

Det er ikke lett å være tenåring, noen steder i verden egentlig. Ungdom har mange tanker om seg selv, og om livet. I vesten ligger det på tanker om de er populære nok, har de riktige klærne og nok venner. Venner betyr alt, og litt til. Andre steder i verden, som utviklingslandene er ofte bekymringene en helt annen når de kommer i den alderen.

jenter3
bilde1 // funnet her                                             bilde2 // funnet her

 

Tenåringsjentene er de som kanskje har det vanskeligst på flere måter. De havner i sin egen gruppe. Når man er 13-15 år er man jo egentlig et barn. Men det ender ofte med at de må gjøre voksenting og leve i en voksen sin verden. Jenter får barn i alt for ung alder. De må jobbe å ta seg av familien sin. De har lite de skulle sakt om din egen fremtid i flere tilfeller. Det finnes en måte å løse dette på, med å realiserer jenters rett til å si sin mening. De må bli hørt og få lov til å si hva de ønsker, få lov til å ta egne avgjørelser som angår deres liv.

Alt i alt så er det jo bare en tilfeldighet at de ble ungdom der, og dere ble ungdom her!

jenterapport

kilde: Norske sammendraget av Plan jenterapport 2009

Trykk HER, så kan du lese mer på Plan sine nettsider om jenterapporten og laste ned norsk sammendrag, eller hele rapporten.

Ødelagt for livet

Omskjæring av jenter er en svært gammel tradisjon. Det er i hovedsak afrikanske muslimer som holder fast ved denne ødeleggende tradisjonen. Men det er også utbred i Asia og Østen. Noen av disse landene i Asia er: Israel, Yemen, Irak, Iran, Saudi-Arabia, de forente arabiske emirater, Malaysia, India og Sri Lanka. I Somalia er over 90% av kvinnene omskjært. En kvinne som ikke er omskåret blir betraktet som umoralsk, og vil ha store problemer med å finne seg en mann.

Omskjæring er ikke noe medisinsk inngrep, men en religiøs eller kulturell tradisjon enkelte steder i verden.

 

omskjring

 

Det er flere måter å omskjære på. Noen fjerner bare klitoris, andre fjerner de indre og eller ytre kjønnslepper. I enkelte tilfeller fjerner de alt. Jenta kan bli sydd igjen etterpå så alt som er igjen er ett lite hull til urin og menstruasjon.  Siden det kun er et lite hull er faren for infeksjoner stor, man får aldri mulighet til å vaske seg ordentlig.

 

Men selve omskjæringen er ikke problemfri den heller. De er mange ganger det bare blir brukt et sløvt barberblad til å skjære med. Dette er heller ikke et rent blad, som fint kan ha vært brukt på mange andre jentebarn (og andre ting)

Klitoris består av blodårer, faren for å blø i hjel når den blitt skjært bort er stor. I tillegg vil jentene som blir omskjært få ødelagt mye av seksuallivet sitt, de vil ikke ha mulighet til å nyte samleie på samme måte som de kunne ha gjort.

 

Etter å ha sett en av videoene Plan har lagt ut blir jeg litt frustrert/oppgitt. Der sitter det en gammel kone som har yrke; omskjærer. Hun vet egentlig ikke hvorfor de gjør det. Det er bare noe de har lært av sine forfedre og gjort i alle år?

Heldigvis ser jeg i samme tema om unge jenter i Afrika som forteller om sine omskjæringer. De vet om komplikasjonene og farene det kan medføre, blant annet faren for AIDS med å bruke samme barberblad om og om igjen. De føler seg lemlestet og vil ikke at deres barn skal oppleve det samme. Jeg håper at det er et løfte de klarer å holde. For hvis tilfellet er som skrevet lengre opp at de ikke får seg mann, så er det ikke sikkert at de klarer å stå i motpresset fra familien og samfunnet rundt. Heldigvis er det flere organisasjoner som jobber for å gjøre folk mer kunnskapsrik på dette tema!

 

Gir Georgia O'Keeffe sine blomster deg noen tanker?

georgia5

(kilder: Daria, Plan, Aftenbladet)

TV aksjonen 2009 - care

tvaksjon2

I dag er det NRK sin årlige tv aksjon.
Pengene går til CARE norge. Aksjonen skal samle inn penger til CAREs arbeid for jenter og kvinners rettigheter og muligheter. Akkurat som Plan satser de på jenter og kvinner rundt om i verden! De hjelper blant annet kvinner med å komme seg ut av fattigdom, at kvinner også kan ha innflytelse og vold mot kvinner.
Jeg håper at du tar vel imot bøssebæreren som kommer på døra de og gir noen kr. Det er ikke snakk om at alle trenger å gi flere hundre kroner hver, men bidra med noe, det du kan. Som student har jeg ikke all verden å gi bort. Men noen kroner skal jeg klare å finne frem i lommeboka mi!

Jeg synes det er viktig å søtte slike saker. I håp om at det skal hjelpe en annen kvinne der ute til å få de samme mulighetene og rettighetene som jeg har.

I tillegg er det mye morsomt på NRK sine auksjonsider du kan by på til tv-aksjonen.
Hva med en gjesteplass i "nytt på nytt", tur med jagerfly, kjøp deg navn på en krokodille i Bergen eller kjøp deg 30 minutters sendetid på P3? Det er mange ting, gå inn på NRK siden sider og se alt du kan by på. I fjor solgte de en kvist til 2300kr på årets tvaksjon! Så her kan du virkelig få kjøpt alt mulig.

tvaksjon2009header

 

Ytringsfrihet

Hvem er det som bestemmer hvem som skal få lov til å si hva?
Jeg kom over en artikke på Humen right service sine sider, der de forteller om 4 kvinner som fikk 6 måneders fengsel for en artikkel de la ut på internett. De jobbet i magasiner, men fikk ikke lov til å publisere artikkelen sin der, derfor la de den ut på internett.
"Til Reporters Without Borders, sier Shirin Ebadi at de fire kvinnelige journalistene kun hadde skrevet artikler som kritiserte lovverk som diskriminerer kvinner. Ifølge Ebadi blir forholdene rundt ytringsfrihet stadig verre i Iran, melder wluml.org."

ordmakt
(illustrasjoner: Loose threads)

Vi som bor i norge er veldig priviligerte på dette området. Vi har ytringsfrihet, vi får lov til å uttale oss om det vi har lys til.
Alle vi som blogger har forskjellige meninger, og alle får lov til å si det på sin måte. Bruk de mulighetene dere har jenter! 

......finanskrisa

Finanskrise? Jo da den er her enda.

Har du ikke merket det sier du? Ikke jeg heller. Jeg går fortsatt på kafé. Ok, kanskje jeg dropper å ta kaffe nr. 2. Men kafé det går jeg på. Jeg trener på treningssenter, det koster meg nesten 600kr måneden, når jeg kunne vært ute i skogen og løpt. Men likevel finner jeg det mer komfortabelt å trene inne. Jeg tar råd til det. Jeg merker ikke noe personlig til denne finanskrisen.

 

kaffe

 (illustrasjon: Loose threads)

Det er andre der ute som merker mer til den globale økonomien en det jeg gjør.

Da finanskrisen rammet verden var det ifølge Plan Internationals Jenterapport 2009 jenter i fattige familier som ble hardest rammet. Rapporten viser at hele 70% av de 1,5 milliarder menneskene som lever på under 1 dollar om dagen er jenter og kvinner.

 

dollar2
(illustrason: Loose threads)

Studier viser at hvis foreldrene mister jobben, blir jentene tatt ut av skolen før guttene for å settes i arbeid.  Så de kan hjelpe til med å tjene penger til familien. Det har de siste årene blitt en forbedring av jenters skolegang. Men selv om flere jenter får fullført utdannelsen er det fortsatt 62 millioner som ikke går på barneskole. Jenterapporten viser at  jenter som har fullført videregående tjener gjennomsnittlig 2000 dollar mer en de som kun har fullført barneskolen.

Igjen fører dette til at jenter som fullfører skolen, gifter seg senere. De får barn senere i livet(når kroppen deres er klar til det) de får sunnere barn og har større sjanse for å overleve. Igjen prioriterer de skolegang til egne barn.

Hele tingen her er at det er jenter som må satses på, de er fremtiden til økt skolegang og er med på å hjelpe flere en bare seg selv.

 

jenter

Plan kommer til å gi ut ny rapport hvert år fram til 2015. Jenterapporten 2009 handler om jenters økonomiske situasjon, og viser at på grunn av diskriminering I lovgivning og praksis, er jenter  dårligere økonomisk stilt enn gutter.

Brevet

skilsmisse2
(illustrasjon: Loose threads)(Dette er ikke et ordentlig brev, men laget av meg. Jeg har lest om historier jenter har fortalt, fra blant annet sidene til bistandsaktuelt og human right service)

Hvem skal få utdanning?


utdanning2
(Sitat fra bistandsaktuelt)
(illustrasjon:
Loose threads)

Riktig kjærlighet?

I går ble jeg spurt om å være forlover for en venninne. Hun skal gifte seg med mannen hun elsker. Det er så romantisk, de planlegger dagen sammen, hvem de vil invitere, de snakker med hverandre. De vil at dette skal bli den perfekte dagen for dem begge! De lever i Norge, de har muligheten til et fantastisk liv!

camillaeskil
(bilde fra Camillas facebook)

Men det er ikke alle som har den muligheten som Camilla og Eskil til å oppleve kjærlighet. Bangladesh og Mali er de landene i verden som har de høyeste tallene for unge jenter som giftes bort. Av jenter som i dag er i alderen 10-17 år, vil omlag 82 millioner jenter ha giftet seg før de fyller 18 år. Noe av det verste oppå dette er at de ofte blir giftet bort til menn som er langt eldre en dem selv.  Vi snakker om menn på over 50 år, som gifter seg med en 15 åring. Hvor er det riktige i dette? Grunnen er at de eldre mennene har penger, de har råd til å betale medgiften til jentas foreldre. Disse unge jentebarna blir ofte utsatt for vold og voldtekt. De får ofte ikke skolegang, og blir gravid i alt for ung alder.

childbrideafghanistan
(barnebrud fra Afaganistan. Bilde er hentet her)

De fleste land har lover og regler på at barn ikke får lov til å gifte seg. Bruden må være over 18 år, og brudgommen 21år. Men dette blir sjeldent praktisert. Shikha Sharma, den gang 16 år, ble giftet bort til Ravi Kumar 28år. Dette var ett arangert ekteskap. Shikha er født 10 april 1988, men i papirene står det at hun er født 10 april 1986. Dette er også en måte å "lure" myndighetene på. 

Men Shikha's søster anmelder Ravi til politiet for kidnapping. Det endte opp med at brudgommen ble arrestert. 16 åringen ble sendt til et hjem for at hun var mindreårig og ville ikke ha noe med foreldrene sine å gjøre.

Likevel ender historien med at Ravi blir løslatt. Shikha ringer og sier at hun elsker mannen og at ekteskapet var helt frivillig. Grunnen til at hun godtok dette ekteskapet kan være mange, men flere av jentene ser på dette som den beste muligheten tatt tingene i betraktning. For hva slags liv er det egentlig som venter dem ellers? De føler de har noen som kan ta vare på dem. (kilde frontline)


childbride
(barnebrud på vei til bryllups sermonien. Bildet er hentet her)


Det får meg til å innse, at livet er så utrolig urettferdig. Jeg er glad på vegne av min venninne, men får tårer i øynene med tanke på alle de som ikke får oppleve kjærligheten på riktig måte.

Dagens outfit (man, tir, ons...)

Her er dagens antrekk, igjen!
Samme i dag som i går, og mest sannsynlig i morgen.
Dahlia fra India går i dette antrekket, det er ikke snakk om Pradavesker eller Solbriller fra Dior. Det er snakk om å ha noe å dekke kroppen sin med.
Men er det fest da liker Dahlia som alle andre jenter å pynte seg. Da tar hun frem de fine stoffene, de flotte smykkene og sminker seg i vakre farger. Men hver dag er ikke en fest. Så da er det dette antrekket som gjelder...


outfit
(en oppdiktet liten historie, og bilde hentet fra sxc)

Skole vs ......

Ja, for hva er egentlig alternativet? I mange tilfeller er det i prostitusjon. Dette gjelder i hovedsak jenter, ikke alle vil selge kroppen sin, men for å overleve, beskytte og hjelpe de man er glad i, er det rart hvor langt man vil strekke seg. I våre øyne kan det se ut som en feil løsning å gi bort seg selv på den måten. Men for mange jenter er dette eneste muligheten. De har ikke alltid rett til skolegang, og derfor ingen utdanning. 

frem1

frem2
Bilder fra sxc


Men jenter er fremtiden, det er de som er den store resursjen. De trenger skolegang og utdanning. Jentene bruker nesten hele sin inntekt på familien, mot guttene som bruker ca 40%. Er ikke det merkelig? Jenter kan være med på å redde verdensøkonomien!


Bartebærter!

Se på de søte jentene i klassen min da!
Stiller opp og støtter jenter verden over. Go girls!!!

bartebærter1
(bilde:Loose threads)

bartebærter2
(bilde:Loose threads)

bartebærter3
(bilde:Loose threads)

bartebærter4
(bilde:Loose threads)

Dette kledde de hvertfall ;)

Min rosa bart

Jo da, jeg har rosa bart! Det vil si; jeg har nesten alle de samme rettighetene som mennene der ute?

 

 

barter3stk

(illustrasjon: Loose threads)

Men hvordan er det i andre verdensdeler? Har jentene der de samme rettighetene som vi i Norge? Nei langt derifra. Av alle barn i verden som er vanskeligstilt, er det jenter som har det verst. I enkelte land (som Rwanda) har ikke jenter arverett, det er guttene som arver sine foreldre. Les Alines historie HER. Egentlig er loven endret, så jenter kan arve. Men det blir sjeldent alltid praktisert får jeg en følelse av. Takk og lov er Aline en opplyst jente, som ville stå på sine retter. Så hun fikk deler av det hun hadde krav på

Ta på din rosa bart!

Print ut, klipp ut, ta bilde ;)

Jeg har en Plan

Etter at jeg i går ga bort ansiktet mitt til Plan, ble jeg værende inne på hjemmesiden for å titte. Etter å ha sett litt, ble jeg sittende å tenke på hvor naiv jeg egentlig er. Skjønner ikke helt at det kan være sånn der ute i verden. Klart man vet om at ikke alle har det like bra som jeg, eller har de samme levevilkårene eller standarden. Men likevel, det var så mye sterke å lese historiene på Plan sine sider for de hadde ett ansikt. Det var ikke bare historien om at: "mange barn i Afrika sulter." Historien hadde ett ansikt, og ett navn. På meg hadde hvert fall det en mye større betydning og ga sterkere følelse.

Egentlig hadde jeg ikke tenk på melde meg på Plan sin blogge utfordring. Men etter at jeg har vært å lest om dette følte jeg større engasjement og at jeg har lyst til å få mer kunnskap om situasjonen.

Har du lyst til å være med å blogge om  hvordan jenter i andre land har det? I så fall kan du sende mail til bloggtur@plan-norge.no Så melder man seg automatisk på. Vinneren vil inviteres med Plan på bloggetur til et av landene i Asia hvor Plan arbeider. Bloggeren forplikter seg til å blogge om turen og opplevelsene.

storymina
Mina som er med på å gi et ansikt til historiene. Bildet er hentet fra Plan sine nettsier

 

 

En annen morsom ting er at siden jeg la igjen ansiktet mitt i går, har det kommet over 6000 nye ansikter. Fantastisk synes jeg. Men så til dagen store spørsmål, klarer du å finne ditt eget ansikt i den massen der? I så fall skal du få et sukkertøy av meg ;)

planmangeansikt

Gi ditt ansikt

Det er litt morsomt å se hvor mange som har "gitt sitt ansikt" på Plan sine nettsider. Jeg leste at de hadde som internt mål at 10.000 mennesker forhåpentlig skulle gi sitt ansikt. Nå er de godt over 100.000. Det er jo veldig moro. At en kampanje skal slå så godt an! Det betyr at folk følger med og bryr seg. Sånn synes jeg er veldig moro!

Har du gitt ditt ansikt? Hvis ikke kan du gjøre det HER 

planrosabilde2missM

missM

30, Asker

Hver dag består av små eventyr, ser du dem? Jeg ser mine gjennom kamera, iført en kjole fra en tid som ikke lenger finnes. På kjøkkenet med respatexbord oppstår det herlige spiselige kreasjoner. Mens jeg av og til tar en reise til det ukjente. Alle bildene i bloggen er tatt av meg © (med mindre annet er oppgitt) Bare å spørre hvis du ønsker å bruke dem til noe.

Kategorier

Arkiv

hits